La previsió de la conselleria és destinar-hi un total de 19 milions d'euros i que aquest 2022 es treballi en els tres primers blocs, amb una durada dels treballs d'uns 8 mesos per cada un dels edificis. La consellera ha anunciat que té previst que cada any es puguin rehabilitar 5 edificis, fins a finalitzar els 31 blocs d'aquesta tipologia que estan pendents. L'actuació se suma al compromís del Govern per a retirar l'amiant de tots els habitatges de Badia.
L'Agència de l'Habitatge assumeix el 75% del cost de les obres
Per a aquesta rehabilitació, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya assumeix el 75% del cost de l'obra i el 25% anirà a càrrec dels veïns, que podran finançar les obres mitjançant la convocatòria de préstecs bonificats que ofereix l'Institut Català de Finances (ICF) a les Comunitats de Propietaris, per tal que puguin executar les obres de rehabilitació. Aquest crèdit, a 15 anys, compta amb la bonificació dels interessos perquè sigui al 0% d'interès. El dia de la visita es va firmar el conveni entre l'Agència de l'Habitatge i la Comunitat de Propietaris del carrer Algarve, 9, el primer després de la reactivació d'aquest programa, per iniciar les obres durant aquest any.
El cost pressupostat per l'Agència de l'Habitatge és d'uns 650.000 euros per als blocs d'estrella i d'uns 250.000 euros per als blocs lineals, dels quals l'Agència de l'Habitatge pagarà el 75% del total i la resta l'assumirà la Comunitat de Propietaris. Els veïns podran finançar a 15 anys la seva part amb un préstec al 0% d'interès i que suposarà un pagament aproximat d'uns 31 euros mensuals per habitatge.
Reactivació després de 9 anys
El 2006 es va començar a intervenir en els primers blocs, però no hi va haver continuïtat per la crisi econòmica, que va frenar el projecte durant 9 anys. "Ara reprenem les obres de remodelació dels balcons i galeries, que estan en molt mal estat", ha destacat Cervera en la visita als edificis. La remodelació que arrenca aquest 2022 continuarà els anys vinents, amb la previsió d'actuar en cinc edificis cada any fins a completar la totalitat dels blocs amb tipologies d'estrella i lineal. "En els anys vinents podrem dir que Badia té les condicions per viure-hi", va afegir Cervera.
"És una bona notícia que la Generalitat torni a intervenir en el parc d'habitatges, i ho celebrem, de la mateixa manera que ho hem fet amb el compromís de retirar tot l'amiant, donat que la realitat urbana residencial és la nostra principal riquesa", va indicar l'alcaldessa, Eva Menor.
Pots veure la intervenció de l'alcaldessa en el vídeo adjunt.
El passat mes de novembre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que el Govern inverteix 4,5 milions d'euros per treure l'amiant de tots els habitatges del municipi abans del 2025. Això implicarà actuar en 200 blocs de la ciutat, un fet que, segons l'alcaldessa, permetrà treure d'una vegada per totes l'amiant de les vides dels veïns de Badia.
Demanda d'una residència per a la gent gran i del finançament adequat dels serveis socials
Durant la seva visita, la consellera, que va signar al llibre d'honor del municipi, es va reunir amb l'alcaldessa, que li va lliurar un informe amb les necessitats més urgents de la població, com la posada en marxa d'una residència per a la gent gran i un finançament adequat dels serveis socials del municipi que tingui en compte les especificitats de la població.
També a la sortida de la reunió i de la posterior trobada amb els grups polítics del consistori, representants del grup progeriàtric li van lliurar a la consellera un dossier amb la seva petició d'una residència per a la gent gran de Badia.