La Biblioteca de Badia presenta l'exposició Brodadores de Memòria, des del 8 d'octubre fins al 8 de novembre. La inauguració tindrà lloc demà, dimarts 8 d'octubre, a les 18.30 hores, de la mà de Lucas Evangelista Argueta, president de la Fundació Segundo Montes d'El Salvador i Francisco Mena Sándoval, exconsul d'El Salvador a Barcelona.
A la dècada dels vuitanta, durant el conflicte armat que tenia lloc a El Salvador, milers dels pobladors es van veure obligats a abandonar la seva terra per a ubicar-se en els refugis protegits per les Nacions Unides. Allà, en sacs de farina, les dones van començar a brodar les seves històries personals. L'íntima experiència de brodar els va permetre de manera simbòlica sargir aquelles parts de les seves vides que van quedar trencades o esquinçades per la violència de la guerra.
En els refugis es va transformar el paper de les dones. Les que abans es dedicaven únicament a feines domèstiques es van convertir en mestres, promotores de salut i la majoria eren líders que prenien decisions en una comunitat on van desenvolupar programes culturals i d'educació per a adults i joves, posant fi a l'analfabetisme i desenvolupant equips d'educadors populars.
Van promoure salut i nutrició, van crear una escola de formació tècnica i un taller de brodat, on les petites van fer veritables obres d'art. El brodat va servir per a suportar i expressar episodis de les seves vides sobre els quals era difícil expressar-los de manera oral o escrita.
Gràcies a una campanya internacional, el Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI), va aconseguir repatriar aquestes veritables obres d'art.
L'exposició és organitzada per l'Associació Comitè Óscar Romero de Barcelona, conjuntament amb l'associació Huacal, ONG de Solidaritat amb El Salvador, i amb el suport de la Biblioteca de Badia del Vallès.