A l'acte també van participar la vicepresidenta primera de la Diputació i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en representació de la Diputació de Barcelona, i la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, exalcaldessa de Badia, en representació de la Generalitat. La Diputació i la Generalitat donen suport i financen aquest projecte, apostant per Badia i la seva gent. Aquest aniversari forma part dels actes de la Generalitat en commemoració dels 50 anys de democràcia.
L'alcalde va subratllar que “Badia és una ciutat d'acollida que va néixer tres mesos abans de la mort del franquisme; una ciutat reivindicada, escoltada per les institucions democràtiques i, de vegades, estigmatitzada per persones que ni tan sols la coneixen”. També va explicar que “amb aquests actes, volem retre homenatge a totes les persones que van lluitar per aconseguir el present que avui gaudim com a ciutat”.
Josep Martínez Valencia també es va referir a la importància que els més grans (l'ahir), puguin explicar els més petits (demà) la història de Badia, ja que, com va dir, “tenim la sort que la història del municipi està viva”.
A continuació, va convidar a participar la vicepresidenta primera de la Diputació i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que va destacar que “ningú no ha regalat res a Badia” i va reivindicar el paper de la Diputació de Barcelona, que col·labora amb ajuntaments com Badia per aconseguir que es facin realitat els projectes que donen resposta a les necessitats de la seva ciutadania.
Josep Martínez Valencia va participar en una conversa amb Josep Oñate, director de la revista Nova Badia, i Teresa Reverter, professora jubilada, que van reflexionar sobre els inicis i oportunitats que va donar Badia a les persones que havien arribat de tota Espanya fa ara 50 anys.
Un any ple d'activitats
Després de la conversa, l'alcalde va presentar les activitats que es duran a terme aquest any, i que es distribuiran per tots els mesos hàbils de l'any. Tota la programació és intergeneracional i totes les activitats són educatives i culturals.
El mes d'abril tindrà lloc la presentació del llibre Las hijas de la fàbrica, de l'escriptor i periodista Raúl Montilla, que explica la història de tres generacions de dones que van haver de superar totes les dificultats per trobar més oportunitats per als seus infants.
El maig es projectarà la pel·lícula El 47, que mostra com la lluita veïnal va aconseguir la millora dels serveis a barris situats a la perifèria.
El mes de juny, coincidint amb la festa major de Badia, es farà un mural participatiu i teatre al carrer.
Al juliol tindrà lloc l'acte institucional central del programa de celebracions, que té com a objectiu homenatjar les persones que van arribar a Badia i la van convertir en la ciutat que és ara, i el paper de les administracions públiques, que van donar resposta a les necessitats i reivindicacions de la ciutadania.
El mes de setembre es presentarà un dossier pedagògic per a l'alumnat de primària i secundària que s'integrarà en el currículum escolar dels anys 2025 i 2026 i que també serà la base per a la creació d'una exposició itinerant i d'una obra teatralitzada.
A l'octubre, es presentarà aquesta l'exposició itinerant.
Finalment, el novembre es crearà un mural fotogràfic i es publicarà el vídeo realitzat pel Consell d'Infància.
Un cop presentats els actes previstos, l'alcalde va donar pas a dos representants del Consell d'Infància, Mar i Iker, que van explicar com creuen que serà Badia en el futur, amb molta imaginació i humor.
La darrera intervenció va ser la de la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, exalcaldessa de Badia, que va indicar que la ciutat està profundament lligada a la memòria democràtica, ja que va néixer quan va morir Franco i es va independitzar el dia de la II República, i va subratllar la seva funció com a ascensor social que ha permès que persones que van arribar a Badia per crear-se un futur, hagin pogut millorar les condicions de vida d'elles i de les seves famílies.
Pots veure totes les fotografies de l'acte, a continuació.