Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Informació sobre com ajudar les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna
Informació sobre com ajudar les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna
L'ajuda a les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna s'està organitzant de manera coordinada entre el Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya, els consells comarcals i els ajuntaments, entre altres institucions, per assegurar que s'ofereix de manera ordenada i eficaç. A l'Ajuntament estem rebent peticions d'informació de la població sobre com vehicular l'ajuda a les persones ucraïneses i com acollir-les a casa nostra, per això, expliquem la informació actualitzada de què disposem.

Ahir es va dur a terme una reunió del Consell Assessor Territorial, convocada per la Delegació del Govern i amb presència de responsables dels departaments d'Igualtat, Exteriors i Drets Socials de la Generalitat, on va participar l'alcaldessa, Eva Menor. Aquest matí, l'alcaldessa també ha assistit una reunió del Consell Comarcal del Vallès Occidental sobre les mesures a aplicar davant la crisi d'Ucraïna. En ambdues trobades s'ha incidit en què és clau organitzar bé la resposta solidària per assegurar el seu èxit i s'han transmès una sèrie de recomanacions als ens locals sobre com vehicular l'ajuda, que detallem a continuació.

Canals oficials d'informació

  • La Generalitat ha habilitat un web on es va ampliant la informació sobre com ajudar les persones desplaçades: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina
  • També ha creat un web per les persones refugiades, les persones que vulguin col·laborar i les empreses catalanes afectades per la guerra: ucraina.gencat.cat.  
  • Hi ha un telèfon disponible per informació: 900 500 912 (atenció també en ucraïnès). Per trucades des de l'estranger, 93 273 46 00).

Si vols ajudar, millor amb aportacions econòmiques a les ONG que estan treballant sobre el terreny

Si vols fer una aportació econòmica, fes-ho directament mitjançant els comptes i enllaços habilitats per les ONG, com Creu Roja i OXFAM Intermon, entre altres, per evitar que hi hagi persones que s'aprofitin de la crisi humanitària amb pràctiques fraudulentes.

Amb l'aportació econòmica a les ONG, a més de reduir els costos d'enviament, garanteixes que les persones reben allò que realment necessiten.

Trobaràs el llistat de les ONG al web http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina.

No recomanem que s'organitzin més campanyes de recollida de material per les dificultats logístiques que comporten i perquè no es pot assegurar que els materials arribin a les persones destinatàries.

Informació per a l'acollida de persones ucraïneses

Per ara, hi ha prou recursos per acollir les persones que estan arribant. S'està prioritzant que l'acollida sigui de mig i llarg termini, per assegurar l'arrelament de les persones i les famílies al seu nou entorn.

Si vols ser una persona voluntària per acollir, pots indicar el teu interès al correu electrònic comiteacollida.igualtat@gencat.cat. Aquest correu també serveix per informar sobre la població ucraïnesa arribada al municipi, per tal de poder-los facilitar accés a assessorament jurídic, psicològic, escolarització d'infants i accés a la sanitat pública.  

No és aconsellable el trasllat de persones des de la frontera, com a iniciativa particular.

Informació per a l'acollida d'infants

En aquests moments, la gran majoria de persones que arriben són persones adultes i infants acompanyats. En el cas de persones menors d'edat no acompanyades, és la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA) qui assumeix la tutela i gestiona l'acollida en família.

Les persones o entitats que vulguin acollir infants han de seguir aquest circuit:

  • Contactar al telèfon Infància Respon 116 111 o al correu electrònic: dgaia.dso@gencat.cat.
  • Un equip determinarà la idoneïtat de la família de la manera més ràpida possible.

Cal destacar que s'ha rebut una allau de peticions de famílies acollidores, així que hi ha llista d'espera per a acollir infants.

Escolarització dels infants ucraïnesos

En el cas que hagis acollit un infant d'Ucraïna, cal que ho comuniquis al Servei d'Educació de l'Ajuntament per a la seva escolarització immediata i l'obtenció de la beca menjador.

En funció del desenvolupament de la crisi i l'arribada de persones desplaçades, s'anirà actualitzant la informació. La prioritat en tot moment és la coordinació entre tots els organismes i entitats implicades per garantir l'eficiència de l'ajut humanitari.

Si necessites més informació, pots contactar l’Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament, als telèfons 93 693 33 00 i 93 718 22 16.

Publicat el 11.03.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
L'alcalde, Josep Martínez, informa de l'adjudicació per asistència tècnica de retirada de l'amiant L'alcalde, Josep Martínez, informa de l'adjudicació per asistència tècnica de retirada de l'amiant
^