Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ple de gener: Adhesió de Badia a l'agenda digital dels municipis de Catalunya
Ple de gener de 2023
El Ple municipal celebrat el 25 de gener va aprovar per unanimitat l'adhesió de Badia a l'agenda digital dels municipis de Catalunya. El ple també va rebutjar una moció presentada per Ciutadans.

Abans del ple es va fer una protesta pels recents assassinats masclistes. A continuació, es va aprovar per assentiment l'anterior acta del ple. L'alcaldessa, Eva Menor, va donar la benvinguda a la nova secretària municipal, Esther Rosalen.

Adhesió a l'agenda digital dels municipis de Catalunya

El següent punt del dia era l'adhesió de Badia del Vallès a l'agenda digital dels municipis de Catalunya, amb Iván Sanz i Laura Robert, com a persones de referència de l'agenda.

El regidor socialista Iván Sanz va destacar que l'agenda tracta temes com la digitalització i sostenibilitat a les administracions públiques, posant les persones en el centre i defensant els seus drets digitals.

La regidora de Totes Fem Badia Nerea García va afirmar que el seu grup votaria a favor, perquè “no volem quedar enrere en la digitalització”. També va fer una reflexió per tenir en compte la bretxa digital i que l'Ajuntament doni formació i acompanyament.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Aprovació de compatibilitat

El ple va aprovar la compatibilitat de l'activitat com a docent per a Esther Rosalen, amb el vot favorable del grup Socialista i l'abstenció de la resta de grups.  

A continuació, va aprovar per unanimitat l'increment del 2,5% dels complements específics del personal de l'Ajuntament per a l'any 2023, a partir del mes de gener, tal com es va acordar en el pressupost.

Moció de Ciutadans sobre el compliment de les mocions

La moció demanava, entre altres punts, constituir una comissió permanent, que redactaria una memòria i els terminis, que serien publicats en el Portal de Transparència. La regidora Amalia Frutos va demanar establir controls per garantir el compliment de les mocions.

La regidora de Totes Fem Badia Nerea García va anunciar que el seu grup votaria a favor per ser un seguiment.

El regidor socialista Rafael Moya va explicar que al web municipal es poden repassar les actes dels plens i es va mostrar en contra de crear una nova comissió informativa perquè l'Ajuntament ja disposa de 5 comissions informatives i va indicar que és missió de l'equip de Govern i de l'oposició fer el seguiment de les mocions.

En aquest sentit va abundar l'alcaldessa, Eva Menor, destacant que les comissions informatives es reuneixen mensualment i es poden fer juntes de portaveus específiques. L'alcaldessa va incidir en el fet que “correspon als partits polítics fer balanç de què s'ha aconseguit i no podem demanar a la institució que ho faci”.

La moció es va rebutjar amb el vot en contra del grup Socialista i el vot a favor de la resta de formacions polítiques.

Precs i preguntes

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va preguntar en quin grau d'execució es troba la instal·lació d'ordinadors en el Casal de la Gent Gran.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos va preguntar sobre els fons Next Generation i la realització de projectes de rehabilitació que, segons va dir, les comunitats no faran.

La regidora Nerea García va preguntar sobre la queixa d'unes persones que havien adquirit l'abonament a la piscina de cap de setmana i que no poder fer servir l'equipament perquè hi ha altres activitats planificades. També va felicitar l'associació TDAH-TEA Badia per la seva iniciativa de pintar amb pictogrames els passos de vianants i va proposar que es pintin sobre un fons blanc perquè hi destaquin més.

El regidor socialista Iván Sanz va sumar-se en l'agraïment a l'associació per aquesta iniciativa i pel treball tan bo que estan fent dia rere dia. Va explicar que els passos de vianants s'havien triat juntament amb l'associació, que es tracta d'una prova pilot i que si s'aprecia que la visibilitat millora sobre un fons blanc, no hi haurà problema perquè l'objectiu és millorar l'accessibilitat de la població.

Sanz també va respondre la pregunta sobre els ordinadors al Casal de la Gent Gran. Segons va indicar, s'està veient la viabilitat de la instal·lació, la compatibilitat dels equips i la seva connectivitat a internet.

L'alcaldessa va voler aclarir conceptes sobre els fons europeus. Segons va detallar, des del 2016, l'Ajuntament té un projecte per a la rehabilitació d'habitatges i, per acollir-se als fons europeus, va pensar la rehabilitació en clau d'eficiència energètica. Va comentar que l'Ajuntament ha participat en un gran nombre de reunions per veure com es materialitzarien. Hi ha tres tipus de subvenció: per a l'elaboració del llibre blanc de l'edifici, que és un requisit previ per poder-se presentar a subvencions; per a projectes i per a obres.

Segons els fons, els agents rehabilitadors són les empreses constructores, que s'han posat en contacte amb l'Ajuntament, però que han de parlar amb les comunitats de propietaris. L'Ajuntament cedeix el seu projecte, només per fer-lo servir als edificis de Badia i hi ha un gestor que veu l'oportunitat. L'Ajuntament fa de facilitador perquè tota la ciutadania es pugui beneficiar.

Segons va explicar Eva Menor, hi ha una enginyeria que assumeix el risc i ofereix fer el llibre blanc a les comunitats sense que les comunitats hagin d'avançar els diners. Es fa el llibre blanc i el projecte i, amb la informació, la comunitat pot decidir si farà el projecte o no. “Aquesta proactivitat -va continuar Eva Menor- farà que Badia estigui millor preparada que altres municipis per rebre fons europeus; penso que la nostra responsabilitat és oferir tota la informació per aprofitar aquesta oportunitat”.

Respecte a la disponibilitat de la piscina coberta els caps de setmana, el regidor socialista Antonio García va respondre que s'informarà per veure que no sigui debut als actes especials per Nadal.

Un cop finalitzar el ple, es va obrir el torn d'intervencions sol·licitades per la ciutadania.

Intervencions de la ciutadania

La primera persona a intervenir va ser Mireia Risquez, que havia demanat preguntar sobre la residència de gent gran. Un cop en l’ús del seu torn de paraula, va voler preguntar sobre altres temes i l'alcaldessa li va recordar que no podia preguntar per temes que no hagués sol·licitat abans, indicant que, si tenia algun dubte sobrevingut, ella es posava a la seva disposició per aclarir-li un cop finalitzada la sessió. Finalment, la Mireia Risquez va declinar fer la seva pregunta.

A continuació, va intervenir Jesús Martín, del grup Pro-Geriátrico, que subratllar que era ell qui parlava en nom del grup i va preguntar per què no havien rebut resposta a la seva instància que van presentar el 22 de desembre.
 
Li va respondre l'alcaldessa, que va recordar que l’òrgan que ha de respondre és el Ple municipal i que en el ple vinent, del mes de febrer, tindrà resposta al seu recurs de reposició.

Publicat el 06.02.2023
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^