Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ple de novembre: Aprovació d'un pressupost 2023 “expansiu, prudent i realista”
Ple de novembre de 2022
El Ple municipal del mes de novembre va aprovar inicialment un pressupost per a l'any 2023 “expansiu, prudent i realista”, amb ingressos i despeses de 13.415.148,10, un 3,80% més que l'any anterior. També va aprovar la cessió a l'Incasòl del dret de superfície al carrer Saragossa s/n per construir un edifici de lloguer assequible per a joves.

El Ple municipal, celebrat el 30 de novembre, es va iniciar amb l'aprovació per assentiment de l'acta del ple anterior. El següent punt de l'ordre del dia era una moció d'Alcaldia amb motiu del Dia internacional de l'eliminació de la violència envers les dones, que denunciava el gran nombre de dones assassinades a mans de les seves parelles i instava a les entitats i a la població a lluitar per aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes i l'erradicació de la violència envers les dones.

Aprovació del pressupost 2023, amb un creixement del 3,80%

A continuació, es va sotmetre a aprovació inicial el pressupost municipal de l'any 2023, amb uns ingressos i unes despeses de 13.415.148,10 euros, un 3,80% superiors a l'any anterior. La regidora socialista Montserrat Jiménez va explicar que l'equip de Govern els ha formulat tenint en compte la conjuntura i amb l'objectiu d'optimitzar l'eficiència de la despesa pública i assegurar la sostenibilitat de l'administració local. A la seva intervenció, va destacar que “hem congelat les figures impositives de la ciutat, i hem prioritzat la despesa en serveis públics bàsics, per millorar el benestar de la població”. La regidora va resumir el pressupost assegurant que era “expansiu, prudent i realista”.

Respecte a l'increment en la despesa de personal, Montserrat Jiménez ho va explicar per dos motius, el compliment de la relació i valoració de llocs de treball i l'increment retributiu fixat pel govern d'Espanya. En l'apartat dedicat a Capítol 1 del pressupost (Personal), va destacar la reducció de l'ocupació temporal amb l'estabilització de 78 places.

El regidor socialista Rafael Moya va detallar que es troba en curs la contractació dels serveis tècnics per a l'encapsulat de l'amiant. També va anunciar que es reactivaran les obres als balcons, dins del PDOR. Moya va subratllar que “des de l'Ajuntament farem l'acompanyament a les comunitats de propietaris en aquests processos”.

També va destacar la intenció de Badia de participar dels fons de rehabilitació europeus Next Generation, en clau d'eficiència energètica, i que l'Oficina Local d'Habitatge col·laborarà per informar i acompanyar les comunitats. Per a l'any 2023 va explicar que començaran les obres de construcció de 32 habitatges dotacionals per a joves al carrer Saragossa. També va indicar que l'Ajuntament està treballant per aconseguir nous habitatges dotacionals per a la gent gran i terrenys per a la residència.

El regidor Antonio Rodríguez va destacar la instal·lació d'elements d'il·luminació més eficient i de baix consum a l'enllumenat públic, i la substitució de totes les lluminàries de vapor de sodi per lluminàries led, més eficients.  

Respecte a l'espai públic, la regidora Encarna Rodrigo va anunciar la millora, amb carrils bici amb Cerdanyola i Barberà del Vallès. La regidora va explicar que l'Ajuntament oferirà ajudes a les comunitats per millorar els espais verds i va destacar el nou contracte per a la deixalleria i el punt net, que inclou campanyes de conscienciació.

Pel que fa al comerç, que va definir com “el motor econòmic més important de la ciutat”, va anunciar la seva potenciació i consolidació. Segons va subratllar, “apostem perquè el Mercat municipal continuï sent un referent a la comarca, amb un redisseny del mix comercial de les parades”.

El regidor Josep Martínez va detallar les polítiques de seguretat ciutadana, amb el procés de renovació del cos policial per arribar a 17 efectius de la Policia Local l'any 2027. Martínez va apuntar que el problema a Badia no és de seguretat ciutadana sinó d'incivisme. Per lluitar contra l'incivisme, va explicar que, durant l'any 2023, s'instal·laran càmeres de vigilància als carrers i es posarà en marxa un nou servei de mediació i convivència.

Pel que fa a la cultura, la regidora socialista María José Infante va explicar que l'Ajuntament no només oferirà recursos a les entitats sinó que es potenciarà la cultura com a eix transversal comunitari amb l'Auditori com a màxim referent, on tindran lloc concerts, espectacles i esdeveniments. En Educació, va destacar les noves oportunitats que s'obren, amb la creació de nous convenis amb La Llavor i l'AFA La Sardana, i la intenció d'aconseguir que el nou model educatiu doni resposta a les necessitats del municipi.

La regidora María José Granados va explicar que es continuarà aplicant el sistema de protecció social per potenciar una ciutat basada en la solidaritat, la justícia social i la igualtat d'oportunitats. La regidora va explicar que l'Ajuntament augmentarà l'assignació a Aldees Infantils i a la Creu Roja per a la seva campanya de Nadal. També es va referir al Centre de Recursos per a Dones, que va atendre 22 dones. Finalment, va destacar les beques de material, esportives i de menjador i l'increment del servei de teleassistència, amb més de 700 altes.

El regidor Antonio García es va referir a la gent gran i a l'esport. Pel que fa a la gent gran, va destacar l'ajuda d'activitats intergeneracionals i el suport econòmic a vidus i vídues. Respecte a l'esport, va anunciar que l'Ajuntament potenciarà l'activitat física, amb una cursa de Badia més gran que mai, gimnàstica activa i passiva i passejades per a la gent gran. García va destacar les millores en els equipaments esportius, amb una actuació el 2023 per millorar el terra de la sala de musculació del Complex Esportiu i el “salt qualitatiu del Poliesportiu d'Av. de Tibidabo” amb les noves piscines d'estiu i pistes de tenis i pàdel i la recuperació d'espais interiors, com la sala polivalent.

El regidor Iván Sanz va destacar el nou Espai Jove i els bucs d'assaig Antonio Colomera, dos equipaments per a la promoció de la cultura i per oferir als joves assessories en salut i mobilitat. Sanz va destacar la bona valoració del servei SOAF i els convenis de col·laboració amb entitats com l'associació TDAH-TEA i la Fundació Tallers.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va destacar l'increïble treball tècnic que hi ha per configurar aquests pressupostos.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos va subratllar que les despeses de Personal representen més del 50% del total del pressupost.

La regidora de Totes Fem Badia Ana Luque va definir el pressupost com a continuista i que no millora ni les infraestructures ni la cultura. Segons va afirmar, “Badia necessita una inversió més important en equipaments i en urbanisme”. També es va queixar que, segons ella, no es fomentés la llengua i la cultura catalanes.

L'alcaldessa, Eva Menor, va agrair les propostes de tots els grups, si bé va indicar que els recursos de l'Ajuntament són finits i cal quadrar-los, prioritzant les accions que siguin més necessàries. Responent a Amalia Frutos, va explicar que les despeses en Personal s'han de tenir controlades i que hi ha serveis susceptibles de funcionar amb personal de l'Ajuntament i altres que s'ofereixen millor amb empreses de serveis, que, en tot cas, l'objectiu sempre ha de ser el benefici de la població. Respecte a la cultura, Menor va defensar la cultura “badienca” i va insistir en el fet que ja s'han dut a terme activitats de promoció de la cultura i la llengua catalanes. Finalment, va donar les gràcies als treballadors i treballadores de l'Ajuntament, al departament d'Economia i va voler destacar la feina i la voluntat de servei públic del secretari municipal, Xavier Ortega, que deixava l'Ajuntament.

El pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2023 es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista, l'abstenció d'ERC i el vot en contra de Totes Fem Badia i Ciutadans.

Modificació de crèdit

El següent punt del dia era la modificació del crèdit 71/2022 de transferència de crèdit. El regidor Rafael Moya va detallar que es tracta de moure partides pressupostàries dins d'un mateix servei.

Aquesta transferència es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Alteració del terme municipal

A continuació, es va presentar a votació l'alteració parcial del terme municipal. El regidor Rafael Moya va explicar que la modificació obeeix a què l'actual no coincideix amb el vial, fet que complica el manteniment de l'espai públic. El punt es va aprovar per unanimitat.  

Adjudicació a l'Incasòl del dret de superfície per construir un habitatge de lloguer per a joves

El següent punt era presentar a votació l'adjudicació directa i gratuïta a l'Incasòl del dret de superfície sobre la parcel·la situada al carrer Saragossa, s/n. El regidor Rafael Moya va explicar que és un pas més per a la construcció de 32 habitatges dotacionals per a la gent jove, i va indicar que el següent tràmit necessari serà l'atorgament de la llicència.

El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Desestimació de les al·legacions al Pla Local d'Habitatge

A continuació, es va sotmetre a votació desestimar les al·legacions al Pla Local d'Habitatge de Badia del Vallès. En aquest punt va intervenir Juan Rico, en representació de l'associació Pro-Geriátrico.

Rico va transmetre la seva decepció perquè no s'acceptessin les peticions per incorporar la necessitat d'una residència per a la gent gran al Pla Local d'Habitatge. Va destacar que és inviable que la gent gran i els joves comparteixin el mateix equipament i va concloure que “la gent gran som el 25% de la població de Badia i no obtenim resposta”.

Li va respondre l'alcaldessa, que va explicar que “Badia necessita una residència per a la gent gran, però qui té la competència és la Generalitat”. Eva Menor va negar les acusacions de no haver fet res, va posar en valor les vegades que s'ha demanat institucionalment una residència a Badia i va destacar la tasca dels Serveis Socials de l'Ajuntament, amb tres persones que es dediquen a atendre a les persones grans. Respecte a desestimar les al·legacions, va explicar que el motiu és que no tenen res a veure amb l'objecte d'aquest pla.

El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra de Totes Fem Badia i ERC.

Cessió a l'AIGMB dels bucs Gonzalo Colomera

El següent punt a votació va ser l'aprovació del conveni de cessió a l'AIGMB dels bucs Gonzalo Colomera, pel foment de la música a Badia del Vallès.

El regidor Josep Martínez va explicar que aquest conveni enfortirà Badia i la cultura popular.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Aprovada per unanimitat la moció de Totes Fem Badia per a la millora del finançament local

A continuació, Totes Fem Badia van presentar una moció per a la millora del finançament de l'Administració Local. El regidor, representant de la formació, José Manuel López Deiros va explicar que la moció inclou una sèrie de peticions per obtenir un mínim de recursos i que els ajuntaments puguin donar resposta a fets com la pèrdua d'ingressos i l'augment de la factura energètica.

La moció es va aprovar per unanimitat.

Desestimada la moció de Totes Fem Badia per a una cuina central

La següent moció, també de Totes Fem Badia, proposava construir una cuina central a Badia del Vallès per donar servei als centres educatius.

El regidor Iván Sanz va transmetre que el grup Socialista no està en contra de la creació d'una cuina centralitzada, no només per als centres educatius, sinó també per a la gent gran, tot i que, va subratllar, no es podia dedicar la quantitat que proposava la moció per a analitzar la viabilitat, 15.000 euros, perquè no es justificava a la moció.

La moció es va denegar amb el vot desfavorable del grup Socialista, l'abstenció de Ciutadans i ERC, i el vot a favor de Totes Fem Badia.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, Amalia Frutos va demanar que s'actualitzés la infirmació sobre el pressupost i l'estat d'execució a la pàgina web de l'Ajuntament.

Nerea García va preguntar si l'enllumenat que s'ha instal·lat a l'av. del Cantàbric després de les obres era el definitiu, ja que considerava que el carrer no estava prou il·luminat. Rafael Moya va respondre que sí que era el definitiu i que, abans, a la zona, no hi havia enllumenat públic.  

Publicat el 05.12.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^