Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El ple aprova per unanimitat la moció d'Alcaldia en defensa de la inclusió financera i bancària de la gent gran de Badia i l'adhesió al Nou Pacte d'Alcaldies per al clima i l'energia
Ple ordinari del mes de febrer
El ple municipal del mes de febrer va aprovar per unanimitat la moció d'Alcaldia en defensa de la inclusió financera i bancària de la gent gran de Badia i l'adhesió al Nou Pacte d'Alcaldies per al clima i l'energia. També va aprovar una moció de Totes Fem Badia en reconeixement de les escoles de Badia.

Abans d'iniciar la sessió, l'alcaldessa, Eva Menor, va explicar que la regidora Montserrat Jiménez excusava l'assistència per motius personals i va anunciar que el punt 8 es retirava de l'Ordre del Dia per un acord assolit en el punt 6, que donava suport a les escoles de Badia. La sessió va començar amb l'aprovació de l'acta anterior per assentiment.

Adhesió al pacte per al clima i l'energia
El segon punt era l'aprovació inicial de l'adhesió al Nou Pacte d'Alcaldies per al clima i l'energia. La regidora Encarna Rodrigo va detallar que aquesta adhesió té tres objectius, la reducció en un 55% de les emissions respecte a les registrades el 2005; millorar l'eficiència energètica per aconseguir un estalvi del 35% i que l’ús d'energia renovable al municipi arribi al 35%. La regidora va explicar que, de les 44 accions establertes, 20 ja estan en curs i  2 finalitzades, fet que comporta una reducció de 9.200 tones de CO2 emeses a l'atmosfera.

La regidora de Ciudadans Amalia Frutos va indicar que l'obligació de tothom és cuidar el planeta i, per tant, el vot de la seva formació seria favorable. En la seva intervenció, la regidora de Totes Fem Badia Anna Luque va declarar que “tenim un gran repte que acollim amb il·lusió i esperança. El punt es va aprovar per unanimitat.

Pla d'autoprotecció del Complex Esportiu
El següent punt era l'aprovació inicial del pla d'autoprotecció del Complex Esportiu. El regidor Antonio García va indicar que l'objectiu d'aquest pla és preparar els mitjans humans i tècnics necessaris per fer front a qualsevol emergència que es pogués produir en la instal·lació. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

Modificació a l'ordenança per eliminar la plusvàlua si no es produeix increment patrimonial
A continuació, es va sotmetre a votació la modificació de l'ordenança fiscal número 4, relativa a l'impost per l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. El regidor Rafael Moya va detallar que l'objectiu era eliminar la plusvàlua quan no es produeix un increment patrimonial. Moya va indicar que en els dos nous mètodes previstos, el càlcul de la quota és inferior a l'anterior. El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup socialista i l'abstenció de la resta de grups municipals.

El següent punt era l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdits núm. 9/2022 amb la modalitat d'una generació de crèdits, per al conveni a favor de l'AFA de La Sardana, per un import de 2.000 euros. Es va aprovar amb el vot favorable del grup socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Moció en reconeixement de les escoles de Badia
El punt número 6 era una moció de Totes Fem Badia en reconeixement de les escoles de Badia que van ser pioneres en el model d'immersió lingüística i en defensa de l'escola catalana. La regidora Anna Luque va agrair que s'hagués arribat a acord amb altres grups municipals i va destacar les mestres “agosarades, inquietes i treballadores que van obrir camins”.

El regidor de Ciutadans Juan José Barcala va subratllar que el model que defensa la seva formació és el trilingüe (castellà, català i anglès) i que votarien en contra de la moció.

La regidora socialista María José Infante va voler posar en valor el tarannà a l'hora d'acceptar les aportacions del seu grup a la moció.

Finalment, l'alcaldessa va destacar que “la llengua no és patrimoni de cap partit i que és una eina que ens ajuda a comunicar-nos”. Eva Menor va explicar subratllar que “les escoles de Badia són un exemple en aquest sentit”.

La moció es va aprovar amb el vot favorable de Totes Fem Badia, Socialistes i ERC, i el vot negatiu de Ciutadans.

Defensa de la inclusió financera i bancària de la gent gran de Badia
El següent punt era una moció d'Alcaldia en defensa de la inclusió financera i bancària de la gent gran de Badia del Vallès. El regidor va explicar que cada dia tanquen 7 sucursals bancàries a Espanya i, en el darrer any, han tancat l'11% d'oficines. El regidor va posar en valor el moviment iniciat per Carlos Sanjuán per defensar la gent gran, afectada per aquests tancaments i per la digitalització dels tràmits bancaris i va explicar les accions dutes a terme pel Govern municipal i per l’àrea de Gent Gran de l'Ajuntament per reduir la bretxa digital de les persones grans del municipi i l'estudi de modificacions fiscals que tinguin en compte l'atenció personal a les oficines bancàries.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va posar en evidència els beneficis de les grans entitats bancàries i va subratllar que cal acabar amb l'exclusió financera.

Juan José Barcala va indicar que cal “humanitzar la digitalització” i va anunciar el vot a favor del seu grup.

Eva Menor va subratllar que és un repte lluitar contra la bretxa digital i que cal que les entitats estiguin sensibilitzades per la importància de l'atenció al públic.

La moció es va aprovar per unanimitat.

Precs i preguntes
En aquest torn, Roberto Castillo va voler aprofitar per felicitar públicament el veí Adrià Miguel pel seu centenari, remarcant “la seva incansable lluita i el seu compromís envers el municipi”.

Amalia Frutos va preguntar per la desaparició del desfibril·lador situat a l'entrada de l'Ajuntament.

Nerea García va preguntar sobre una carta rebuda per les persones usuàries de l'aparcament d'Av. de Burgos en què s'informa de la pujada en la quota de manteniment. També es va interessar per l'estat de les obres de les noves piscines, ja que, segons va dir, un veí els havia informat que estaven aturades per la presència de canonades d'amiant i va afirmar que tenien la sospita que aquest estiu no estigui operativa la piscina exterior. García va indicar que tenia constància que s'havien presentat tres plans d'obres, que els dos primers havien estat rebutjats i que estava pendent el tercer. En aquest sentit, va preguntar si se sap el temps de retard de l'obra, si hi haurà sobrecost i si l'Ajuntament està plantejant una altra alternativa d'oci. També va sol·licitar una reunió de tots els grups municipals amb els responsables de l'obra.

Respecte al desfibril·lador, el regidor Josep Martínez va explicar que s'ha presentat denúncia a la Policia Local i que s'ha obert una investigació. També va indicar que ja s'ha demanat un de nou.

La regidora Encarna Rodrigo es va referir a la carta de l'aparcament, explicant que la gestió d'aquesta instal·lació té una sèrie de despeses i va recordar que als preus públics, com és el cas, no pot haver benefici per a l'Ajuntament.

Respecte a les obres de les piscines d'estiu, Rafael Moya va dir que no s'han presentat tres plans diferents, sinó que s'han fet modificacions en el pla original per indicació de la Generalitat i, va indicar, que és bo perquè això evidència que es preocupa que tot es faci bé. També va negar que les obres estiguin aturades, sinó que s'han fet modificacions en el pla de treball per reduir-ne l'afectació. En aquest sentit, va dir que s'ha iniciat l'edifici amb el vestuari dels socorristes i els sifons de les dues piscines més petites. Finalment, va indicar que es podrà actualitzar el calendari un cop s'hagi retirat l'amiant.

L'alcaldessa va destacar que l'obra de les piscines és de gran envergadura i que l'Ajuntament ja comptava amb disposar d'un cert marge d'actuació i que, per ara, no estem encara en la situació en què els canvis impliquin que no es pugui arribar a l'estiu, tot i que el servei d'Esports està treballant en un pla B, per si finalment fos el cas.

Respecte a l'aparcament, Eva Menor va dir que es va un estudi de costos i que no ens els inventem i fins i tot poden ser a l'expedient sobre el preu públic. Amb la carta, va subratllar, “volíem tancar especulacions i aclarir que, si no es vol que l'Ajuntament s'encarregui del manteniment, poden buscar altres proveïdors per donar aquest servei”.

Finalment, Antonio García va explicar que esperen tenir les piscines preparades a l'estiu i que estan plantejant que, si no es reverteix la situació, disposar d'opcions com parlar amb Ajuntaments propers, fer servir la piscina coberta i preparar altres activitats.

Publicat el 04.03.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^