"Transparència vol dir garantir l'accés a la informació generada per l'administració pública, per crear confiança entre el govern i la societat per formar una ciutadania responsable i participativa."
La transparència en l'àmbit de la administració pública suposa l'obertura dels assumptes del govern perquè la ciutadania pugui prendre part de les decisions que li afecten. És per tant tornar-li part del poder que diposita en l'administració, perquè participi i col·labori en la construcció dels afers públics.
La transparència és una exigència social que la administració pública té el deure de complir. La informació és un bé necessari de processar, al voltant del qual es crea valor econòmic. Amb Internet i les xarxes socials s'està redefinint en un context de més protagonisme de la ciutadania: la societat vol estar millor informada i més implicada en els assumptes públics.
L'administració planteja la transparència en la comunicació de la seva activitat diària, perquè facilita la confiança i el control directe per part de la ciutadania que pot exercir més control sobre els seus gestors i fer una labor d'oposició constructiva. La informació s'ha de transmetre de manera comprensible, senzilla d'entendre per tota la ciutadania.
La transparència ha d'arribar al màxim de processos interns del govern sempre garantint la protecció de les dades personals. L'apertura de dades públiques del govern, en format reutilitzable, permet analitzar i avaluar la gestió de l'administració.
La transparència per tant és un pilar del govern obert que consisteix en obrir l'administració per a que la ciutadania recuperi la informació, que és seva, i conformi una societat responsable.
Avantatges de la transparència
La transparència té tot un conjunt d'avantatges tant pel govern, com per les institucions, la ciutadania i les empreses.
Pel govern, suposa:
- Confiança de la ciutadania i empleats públics: Quant més coneixement té la ciutadania de la seva administració, més legitimitat social li confereix. Les empleades i els empleats públics treballen amb major seguretat si compten amb una informació oberta.
- Ordenació interna de la informació: la necessitat de transparència obliga a l'administració a organitzar i classificar tota la informació produïda.
- Coneixement exacte de l'activitat: amb la informació ordenada, l'administració sap en tot moment amb què compta, per la qual cosa les seves decisions es basen en informació veraç i actualitzada.
- Persecució d'activitat irregular: tots els membres d'una administració transparent estan obligats a retre comptes de la seva activitat, la qual cosa dificulta i impedeix la comissió d'actes il·lícits.
Per a les institucions:
- Fàcil interoperabilitat entre administracions: la resta d'institucions podran optar a una relació més estreta amb la pròpia administració.
- Compartir coneixement: si la transparència és una actitud generalitzada, la possibilitat de treballar de forma compartida augmenta i redueix les despeses.
Quant a la ciutadania representa:
- Coneixement exacte de l'activitat del govern: la ciutadania pot accedir de forma directa, sense intermediaris, a la informació que genera el govern.
- Confiança en l'acció del govern: quant més és el coneixement de l'activitat més és la capacitat de confiar en l'administració.
- Informació veraç per a la presa de decisions: la ciutadania disposa de dades oficials per comprendre millor el seu entorn i prendre les determinacions.
- Més capacitat de participació i fiscalització: una societat ben informada té més eines per prendre part de la vida pública, de la gestió de la cosa pública.
- Servei professional: una administració amb tot el seu catàleg de dades ordenat i classificat està preparada per a una atenció més directa, àgil i precisa.
- Dades reutilitzables per a la vida diària: la ciutadania pot gaudir de més i millors productes i serveis, perquè més dades exactes estan disponibles al públic.
I per les empreses:
- Generació de valor: les empreses poden dissenyar productes derivats de les dades, que són gratuïtes, per a després comercialitzar-los.
- Accés a la contractació pública: informació precisa i actualitzada dels contractes de l'administració, dels plecs de bases tècniques i de les dades relacionades amb la contractació.
- Innovació: una companyia que permet l'entrada (i sortida) d'informació, està en disposició per aprofitar la intel·ligència dels seus treballadors i treballadores, els seus proveïdors i els seus clients.