A l'acte també van assistir el tinent d'alcaldessa primer i responsable de l’Àrea de Presidència, Planificació Estratègica i Regeneració Urbana, Rafael Moya, i l'arquitecte de l'Ajuntament que farà d'enllaç del projecte, Daniel Serrano, especialitzat en intervenció sostenible en el mitjà construït i en polítiques d'habitatge.
L'objectiu del conveni és facilitar als estudiants d'arquitectura de l'ETSAV la possibilitat de teoritzar i planificar nous escenaris que millorin el metabolisme social del municipi, treballant temàtiques relacionades amb l'urbanisme, l'habitatge i la sostenibilitat.
En la seva intervenció, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va destacar els beneficis que el conveni aporta tant a l'ajuntament com a la universitat: “Per a la universitat, i per a vosaltres, que sou els i les arquitectes del futur, és una oportunitat de participar en un cas d'estudi real on s'estan promovent i executant projectes de millora de l'entorn urbà. Per a la universitat, com a entitat, és una forma d'aconseguir una integració efectiva en el territori i de demostrar el seu valor social. Finalment, pel que fa a l'ajuntament, comptarem amb la vostra visió, externa i nova del municipi, amb l'aportació d'idees que es podran aplicar als projectes vigents i ser l'origen per impulsar-ne de nous”.
En representació de l'ETSAV, va prendre la paraula la professora Rosa Rull, que va confessar sentir-se “emocionada per l'interès demostrat en aquest projecte”. Rull, responsable d'un dels tres tallers, va insistir que la intenció ha de ser fer propostes que donin resposta a les necessitats del municipi sense caure en paranys com la gentrificació, i que “la ciutat, més que bonica, ha de ser útil”.
A continuació, es va produir un animat torn de preguntes a l'alcaldessa per part dels estudiants, que van demostrar el seu interès per conèixer les característiques de Badia del Vallès. Un cop finalitzat l'acte, molts dels estudiants van decidir fer una primera visita per conèixer Badia del Vallès.
Un ambiciós projecte: Per primer cop, tres tallers de l'ETSAV treballaran sobre un municipi
Per primer cop en la història d'aquesta facultat d'Arquitectura hi haurà tres tallers de projectes treballant sobre un mateix municipi, cosa que implica que durant un període mínim de quatre mesos 60 alumnes d’últim any de carrera faran projectes amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida al municipi, potenciant la interacció social i el respecte al medi ambient. Els tres tallers que ha constituït l'escola ja tenen totes les places ocupades, fet que demostra l'interès que han suscitat entre l'alumnat.
Les persones participants tindran l'oportunitat de treballar en un cas real i de conèixer de primera mà els projectes innovadors que està impulsant el consistori actualment, mentre que l'Ajuntament podrà enriquir-se amb els coneixements dels professors i estudiants. Aquesta col·laboració servirà, al mateix temps, com a model referent de la integració de la universitat pública al territori.
En acabar el curs es farà una exposició on s'explicaran els resultats dels treballs dels alumnes i s'obrirà un període de reflexió sobre el model de desenvolupament urbà que cal seguir per complir amb els objectius desitjats com a municipi.
L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, ETSAV, de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC BarcelonaTech, va ser fundada el 1973, com a sisena escola d'arquitectura espanyola, juntament amb A Coruña i Las Palmas de Gran Canaria. Des del 1991, l'escola està situada al Campus de Sant Cugat del Vallès.
L'Ajuntament de Badia del Vallès participarà en el projecte de la mà de les seves àrees de Presidència, Planificació Estratègica i Regeneració Urbana i Entorn Urbà i Dret a la Ciutat, que posaran a disposició de l'ETSAV els equips tècnics del consistori per col·laborar amb els alumnes.