www.badiadelvalles.cat
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va anunciar, dissabte passat, 27 de novembre, durant la seva visita a Badia, que el Govern ha aprovat atorgar una subvenció de 4.491.818 euros per a la retirada de l'amiant de tots els edificis d´ús residencial de la ciutat. Donada l'excepcionalitat de Badia, l'Agència de Residus de Catalunya atorgarà una subvenció de forma directa. Per la seva banda, l'Ajuntament s'encarregarà de fer la contractació i de coordinar diferents empreses per  realitzar en el mínim període de temps les operacions de retirada d'amiant de 200 edificis i gestionar els residus generats. El termini per executar les actuacions subvencionades arriba fins al 31 d'octubre de 2025.

L'Ajuntament preveu iniciar els treballs d'encapsulat i de la posterior retirada de l'amiant l'any vinent. Tot i que la subvenció té com a límit temporal l'any 2025, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va anunciar que la intenció de l'Ajuntament és no esgotar els terminis i finalitzar els treballs de retirada de l'amiant de tots els edificis abans del límit previst per la Generalitat.

Un gran èxit de ciutat

Aquest gran èxit de ciutat s'ha aconseguit gràcies a tota la feina realitzada per la Comissió de l'Amiant, integrada per l'Associació de Veïns de Badia, l'Ajuntament, les forces polítiques de la ciutat, i ciutadans i ciutadanes, en un exemple de col·laboració conjunta per solucionar aquest greu problema de salut pública.

El Mapa de l'Amiant, fonamental per aconseguir la subvenció

La realització del Mapa de l'Amiant, per part de Lluís Mallart i el seu equip, ha estat fonamental com a eina per evidenciar l'estat real de degradació de l'amiant dels edificis de Badia, per quantificar en 4,5 milions d'euros el cost de la retirada de l'amiant, que és l'import de la subvenció de la Generalitat, i per fixar la prioritat a l'hora de retirar aquest material en funció de la situació en cada bloc de pisos. També ha estat decisiva la col·laboració de tots els veïns i veïnes que van obrir les portes dels seus habitatges per fer possible la presa de mostres a partir de les quals s'ha realitzat l'estudi.

Un cop realitzat el Mapa de l'Amiant, la feina tècnica conjunta realitzada per l'Agència de Residus de Catalunya i de l'Ajuntament ha facilitat tenir preparada en un temps rècord d'un mes i mig tota la documentació necessària per sol·licitar la subvenció, com va destacar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació, en què va expressar el seu agraïment per l'esforç realitzat. Així doncs, la consecució d'aquest gran èxit ha estat possible gràcies al treball conjunt d'administracions, entitats i la ciutadania de Badia.

El president de la Generalitat va venir a Badia acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; el delegat del Govern a Barcelona, i amb l'alcaldessa de Badia de Vallès, Eva Menor. També hi era el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que el 15 de setembre havia mantingut una reunió amb l'alcaldessa, el primer tinent d'alcaldessa, Rafael Moya, i el director d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Simó, per estudiar les tasques conjuntes a realitzar per presentar la subvenció al més aviat possible. Tots quatre també van respondre la petició de la Comissió de l'Amiant per informar sobre l'evolució dels treballs per aconseguir la subvenció i respondre els dubtes en una reunió que va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament el 15 de novembre.

Trobada amb la Comissió de l'Amiant i l'Associació de Veïns i roda de premsa

L'acte de dissabte va començar amb una reunió a la terrassa del Casal Cívic de Badia, on la delegació encapçalada pel president de la Generalitat es va trobar amb representants de la Comissió de l'Amiant, de l'Associació de Veïns i de l'Ajuntament per posar en comú els detalls de la subvenció i compartir les implicacions d'aquesta fita històrica amb les entitats que l'han feta possible.

A continuació, totes les persones assistents, acompanyades de representants polítics de Badia i de la Comissió de l'Amiant, van assistir a la trobada amb els mitjans per explicar els detalls de la subvenció.

Badia, "exemple d'organització col·lectiva i lluita social per a tota Catalunya"

A la roda de premsa, el president Aragonès va dir que “avui comencem a fer de Badia una ciutat saludable”, tot afegint que “avui hem fet un anunci històric” per aconseguir que Catalunya estigui “lliure d'amiant”. Durant la seva intervenció va recordar que l'amiant ha acabat suposant “un greu problema de salut”, ja que “la degradació dels habitatges no només afecta els habitatges sinó també la salut”. El president Aragonès va voler reivindicar “la lluita dels veïns i veïnes de Badia”, així com “el compromís de l'Ajuntament”. “Sou un exemple d'organització col·lectiva i lluita social per a tota Catalunya”, va afirmar. El cap de l'Executiu va recordar que “el cas de Badia del Vallès és singular i per aquest motiu havíem de fer una actuació singular”.

×  
La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia:Intervenció del president, Pere Aragonès La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia:Intervenció del president, Pere Aragonès

La consellera Jordà va precisar que “avui és un dia molt important per a aquells que entenem la nostra actuació al capdavant de les institucions com a eina de transformació” perquè “aquesta intervenció millorarà la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Badia del Vallès resolent un greu problema de salut pública”.

×  
La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia:Intervenció de  consellera Teresa Jordà La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia:Intervenció de  consellera Teresa Jordà

El president de l'Associació de Veïns de Badia i integrant de la Comissió de l'Amiant, Juan José Díaz, va expressar “la nostra satisfacció per com s'ha portat a terme tot el procés”, va dir que “ara tenim la seguretat que els esforços emprats durant 6 anys arribaran a bon port”, i va agrair al president de la Generalitat la seva implicació per resoldre el problema de l'amiant.

×  
La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia: Intervenció de Juan José Díaz La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia: Intervenció de Juan José Díaz

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va definir el dia com a “històric” per a la ciutat i va posar en valor la realització del Mapa de l'Amiant com a eina per fer visible “una pandèmia invisibilitzada, que és la presència de l'amiant a tot arreu”. L'alcaldessa també va subratllar que “com ciutat vam ser molt valents” a l'hora de fer evident el problema de l'amiant i va destacar “la principal riquesa de la nostra ciutat, que és la seva realitat urbana residencial”. Eva Menor també es va referir a la històrica lluita ciutadana a Badia per aconseguir equipaments i serveis i va afirmar que “la voluntat és molt poderosa; la voluntat de la ciutadania, de la Comissió de l'Amiant, de tots els grups municipals que hem anat tots plegats”. En relació amb els treballs per presentar la documentació per a la subvenció, va afirmar: “Crec que vam fer màgia, com el nostre Antonio Díaz, El Mago Pop, perquè en un mes i mig vam aconseguir fer realitat un projecte que per nosaltres suposa una millora per al nostre futur”. L'alcaldessa va agrair la feina realitzada per l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Badia per poder tenir resolta en un mes i mig aquesta convocatòria i va finalitzar la seva intervenció destacant el paper de la política “per millorar el món que ens envolta”, i posant en valor que “els consensos són possibles”.

×  
La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia: Intervenció de l?alcaldessa, Eva Menor La Generalitat subvenciona la retirada de l'amiant de Badia: Intervenció de l?alcaldessa, Eva Menor

Publicat el 29.11.2021