www.badiadelvalles.cat

logo ajuntament de Badia del VallèsAquesta setmana, l'empresa Desarrollo Organización y Movilidad, DOYMO, està realitzant una sèrie d'enquestes sobre la mobilitat de la ciutadania a Badia del Vallès, per tal de redactar el Pla de Mobilitat Urbana.

El dilluns dia 7 d'abril, es va efectuar a l'avinguda Cantàbric; el dimarts dia 8, a l'avinguda Costa Brava, entre l'avinguda Cantàbric i l'avinguda Burgos; el dimecres dia 9, a l'avinguda Burgos, entre el carrer de Saragossa i Santander; el dijous dia 10 es realitzarà a l'avinguda de la Mediterrània i el divendres 11, a l'avinguda Cantàbric, entre el carrer de Saragossa i l'avinguda de la Via de la Plata.

Els Plans de Mobilitat Urbana (PMU) són el document bàsic per configurar les estratègies de mobilitat sostenible dels municipis de Catalunya, tal com preveu la Llei 9/2003 de la mobilitat. En aquest sentit, l'elaboració i l'aprovació dels PMU són obligatòries per als municipis que, d'acord amb la normativa de règim local o el corresponent pla director de mobilitat, hagin de prestar servei de transport col·lectiu urbà de viatgers. D'altra banda, el Pla d'Actuació per a la millora de la qualitat de l'aire de la Regió Metropolitana de Barcelona estableix l'obligatorietat, en tots els municipis inclosos dins les Zones de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric (ZPEAA), de redactar un PMU per als seus municipis.

Badia del Vallès s'inclou dins les ZPEAA en què s'estableix la necessitat d'elaborar un PMU. La Diputació de Barcelona i l´Àrea Metropolitana de Barcelona, preveu una línia de suport als municipis del seu àmbit, basat en l'assistència tècnica per a la redacció dels plans i estudis de mobilitat, on s'emmarca el de Badia del Vallès.

Els objectius principals del PMU de Badia del Vallès s'estableixen al Pla Director de Mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona (PdM):

  • Assolir els mateixos percentatges de millora que el PdM de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) en la reducció de l´ús del vehicle privat (-10 %).
  • La millora de la seguretat viària.
  • La reducció de l'emissioó de Gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) tenint present la reducció determinada a les Directrius Nacionals de Mobilitat (20 %) i les recomanacions de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic.
  • La realització de campanyes de sensibilització per una mobilitat sostenible.

Aquests objectius es traduiran en una millora de la mobilitat de la ciutat: xarxes coherents de vianants i bicicletes, garantir l'accessibilitat, pacificar el trànsit, fomentar els mitjans de transport més sostenibles, racionalitzar i gestionar l'aparcament, millorar la mobilitat escolar, aconseguir un increment de la seguretat viària i reduir la sinistralitat, gestionar la càrrega i descàrrega de mercaderies, evitar la indisciplina i la contaminació, tant ambiental com acústica, derivades del trànsit i definir les actuacions que s'hauran de realitzar en el futur.

Per a la consecució de tots aquests objectius, es realitzarà una important recollida d'informació que avaluï totes aquestes problemàtiques. En aquest sentit, des de final de març a mitjan d'abril, es realitzaran diversos inventaris de l'oferta existent per a tots els mitjans de transport, entrevistes a associacions i entitats municipals, comptatges, aforaments i enquestes als vianants, ciclistes i usuaris del vehicle privat, estudis de rotacions de matrícules, comptatges d'ocupació de l'aparcament i indisciplina (diürns i nocturns), etc. L´àmbit de la recollida d'informació és el conjunt del municipi de Badia i per dur-la a terme es demana la màxima col·laboració ciutadana per disposar de dades representatives.

Publicat el 09.04.2014