www.badiadelvalles.cat
Aquesta setmana ha començat la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19 en les persones entre 60 i 80 anys i en les persones amb estats de salut de risc menors de 60 anys. Els infants entre 6 mesos i 5 anys es vacunaran únicament de la grip.

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació, especialment a la tardor i l'hivern, per evitar l'increment de patologies que es puguin prevenir. Per aquest motiu, cada any es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones vulnerables.

A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. La vacunació és vital: és la mesura de salut pública més efectiva, redueix l'impacte en la pressió assistencial en els diversos serveis sanitaris i en la qualitat de vida de les persones.

Cartell de la campanya de vacunacióEl dia 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la vacunació dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més i les dones embarassades. En aquesta primera fase, també s'ha prioritzat la vacunació en aquelles persones que reben atenció domiciliària. La temporada 2023-24, les cobertures vacunals en les persones que viuen en residències van ser del 83,5% per a la grip i 79,4% per a la COVID.

Campanya de vacunació de tardor 2024-25, de grip i de COVID-19

Des d'ahir, 14 d'octubre, s'ha iniciat la vacunació de la resta de persones incloses en les recomanacions, com són les persones de 60 anys i més, les persones amb estats de salut de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l'obesitat), les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, tal com ja es va realitzar la temporada anterior, es recomana la vacunació contra la grip per al col·lectiu dels infants d'entre 6 i 59 mesos d'edat i les persones fumadores.

Pel que fa a la vacunació en infants de 6 a 59 mesos, cal tenir en compte que aquest grup d'edat és un dels que més pateix la infecció. La vacuna permetrà protegir precoçment els infants de contraure la malaltia o que la malaltia sigui greu. L'OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l'han introduït.

Pel que fa a la vacunació contra la COVID-19, d'acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d'alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.

On es vacunarà cada persona

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l'administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s'hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s'administren principalment als centres d'atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

A més dels CAP habilitats per a la vacunació contra la grip i la COVID-19 s'habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional per facilitar encara més l'accessibilitat a la vacunació dels ciutadans. En aquest sentit, la ciutadania podrà escollir entre vacunar-se en el seu CAP de referència o, per contra, en el punt de vacunació poblacional de la seva regió sanitària. Aquests punts de vacunació poblacional oferiran, també, la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia per facilitar l'accés a la vacunació.

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar dia i hora per a les vacunes cal sol·licitar-ho a través de La Meva Salut (https://lamevasalut.gencat.cat/), preferentment, a l'apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l'opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat/ o bé acudint directament al CAP.

La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals que per sol·licitar la vacunació als CAP i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar al web canalsalut.gencat.cat/.

Cal destacar que el període prioritari de la vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre. Tot i això, i com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de 2025.

Pots consultar més informació a https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/tardor/

Publicat el 15.10.2024