www.badiadelvalles.cat
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
El Govern de la Generalitat decreta l'entrada en fase d'emergència de 202 municipis que s'abasteixen d'aigua en el sistema Ter-Llobregat, entre ells, Badia del Vallès. La fase d'emergència comporta restriccions de caràcter general a tots els usos i s'activa perquè les reserves d'aigua s'han situat per sota del 16% de la seva capacitat total. Les mesures seran efectives un cop siguin publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, previsiblement, demà.

El Pla de Sequera fixa en l'escenari d'emergència una limitació de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Aquesta xifra inclou el consum domèstic, les activitats econòmiques, centres sanitaris i usos municipals i les pèrdues en les xarxes de distribució, entre d'altres.

Neteja de carrers i mobiliari urbà

Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja es per accident o incendi, o existeix risc sanitari o de seguretat. Es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

Reg de zones verdes i jardins, públics i privats

Queda prohibit l’ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte:
• Per a la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques.
• El reg s'ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d'aigua indispensable. S'ha d'indicar de manera visible l'origen de l'aigua utilitzada, no potable.

Reg agrícola

Es decreta la supressió del reg agrícola en un 80%, com en el cas dels Horts Urbans de Badia.

Reg de camps esportius

El reg de camps esportius de gespa natural, o d'altres superfícies que requereixen reg per a la pràctica de l'esport federat, es podrà dur a terme quan es compleixin certes condicions, com emprar aigua regenerada o aigües freàtiques i que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.

Limitacions en piscines

No es podran omplir les piscines d'aigua dolça. Només es permetrà reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, i de les descobertes d’ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària. Es podran reomplir sempre que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva (entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes), s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en reomplir la piscina.

Prohibicions:

A partir de la posada en vigor del decret, es prohibeix:

• La neteja de qualsevol classe de vehicle, excepte que es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua.

• La realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.

Les entitats que presten el servei d'abastament d'aigua aplicaran les mesures dels seus Plans d'emergència, que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal en la prestació del servei d'abastament.

Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.

Informació sobre la fase d'emergència per sequera

Publicat el 01.02.2024