www.badiadelvalles.cat
Dimarts vinent, 26 de setembre, comença a Badia la segona edició del projecte Preciosa, per reduir el risc de caigudes i fractures en dones a partir dels 75 anys. Ja estan conformats els 4 primers grups, amb 10 dones cadascun, i el termini està obert per a la inscripció de dones de Badia de més de 75 anys.

El projecte consisteix en la realització d'un programa d'exercicis molt fàcils, coneguts com a exercicis OTAGO, en instal·lacions municipals. El programa té una durada de 6 setmanes, amb dues sessions d'una hora a la setmana (12 sessions en total). Investigacions realitzades pel Dr. Rafael Azagra, metge de família del CAP Badia, docent i investigador mèdic, i impulsor del projecte Preciosa, i el grup de recerca que lidera (GROMAP/GROICAP) han mostrat que la realització d'aquests exercicis pot reduir un 30% el risc de patir caigudes i també redueix les fractures per fragilitat.

Les sessions es fan en grup d'unes 10 dones, supervisades per un/una fisioterapeuta i tenen lloc en espais cedits per l'Ajuntament; concretament, s'iniciaran en el Casal de la Gent Gran. L'activitat és totalment gratuïta.

En la primera edició del projecte Preciosa, que va començar a finals d'abril, van participar un total de 8 grups de 10 dones cada grup. Ara es reprèn l'activitat, començant el dimarts vinent, dia 26.

Reducció important del risc de caure i de les fractures per osteoporosi i fragilitat

En aquest projecte hi col·laboren el CAP de Badia del Vallès, la Fundació Preciosa i l'Ajuntament de Badia i el seu impulsor és el Dr. Rafael Azagra. La proposta parteix dels resultats aconseguits per la seva investigació, que va constatar que la realització d'exercicis pot aconseguir una reducció important del risc de caure i de què es produeixin lesions com les fractures produïdes per osteoporosi i fragilitat. Les dades recollides en aquest projecte permetran demostrar els avantatges que comporta fer aquests exercicis per assolir més força i més equilibri i una millor resistència davant de les caigudes.

El Dr. Azagra ha participat en la creació de la Fundació Preciosa per desenvolupar la iniciativa, que compta amb el suport econòmic de dues famílies de Badia que han finançat el projecte. La intenció de la fundació és ampliar el finançament perquè aquest projecte es pugui replicar en altres municipis.

Com pots participar?

Si ets dona i tens 75 anys o més, només has d'anar al CAP de Badia del Vallès i indicar que estàs interessada a participar en aquesta iniciativa. Al CAP prendran les teves dades i t'inscriuran en un grup d'unes 10-12 hores, en l'horari que et sigui més adequat i amb companyes d'exercicis amb condicions físiques similars a la teva. Faràs una sèrie d'exercicis molt senzills en dues sessions d'1 hora, dos dies a la setmana (dilluns i dimecres o dimarts i dijous), durant 6 setmanes, dirigits per un fisioterapeuta. Durant els 12 mesos següents unes monitores et faran un seguiment telefònic cada 3 mesos per conèixer com et trobes i si has patit alguna caiguda.

El programa vol ampliar la cobertura i anar baixant l'edat de participació en edicions vinents, però la intenció és primer donar resposta a la població més vulnerable per evitar fractures que, en aquestes edats, poden ser més complicades de sanar, empitjoren la salut i dificulten la mobilitat i la qualitat de vida.

Publicat el 21.09.2023