www.badiadelvalles.cat
El ple de març de 2022 va presentar dues declaracions institucionals, per a la igualtat real entre homes i dones i en contra de la guerra d'Ucraïna. També es va aprovar el conveni amb Agbar per a la instal·lació, a l'Ajuntament, d'una oficina d'atenció a la ciutadania.

El ple es va iniciar amb la lectura, per part de l'alcaldessa, Eva Menor, de la declaració institucional per demanar la igualtat real entre homes i dones. El text va fer referència a la necessitat de corresponsabilitat i conciliació i va destacar que Badia vol reconèixer totes les manifestacions que reclamen la igualtat de drets.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va explicar que encara hi ha desigualtats i que són motiu suficient per commemorar el 8 de març. La regidora de Ciutadans Amalia Frutos va subratllar que el feminisme és una causa de tothom, i la regidora de Totes Fem Badia Nerea García va voler “reivindicar i reconèixer la gran tasca que s'ha fet a Badia, gràcies al compromís de l'Ajuntament i de les entitats feministes del municipi”.

La regidora dels Socialistes María José Granados va destacar que la política és una eina per millorar la realitat i va denunciar que 8 dones han estat assassinades els primers mesos de 2022. La regidora també va indicar que “necessitem polítiques contra la mercantilització del cos de les dones”.

A continuació es va fer una declaració institucional per condemnar la invasió militar de l'exèrcit rus contra la població d'Ucraïna. Al text es condemnava el desplegament militar i les conseqüències que s'hi deriven i es va demanar la fi de les hostilitats i el retorn a les vies diplomàtiques.

L'alcaldessa va explicar que es proposava la incorporació d'un parell de punts d'urgència a l'Ordre del Dia: la col·laboració amb Agbar i la moció de suport contra el conflicte del Sàhara. Els dos punts es van incorporar per unanimitat.

Un cop finalitzades les qüestions prèvies, es va aprovar per assentiment l'acta del ple anterior.

El següent punt del dia era l'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit 13/2022. El regidor socialista Rafael Moya va detallar que es proposava l'increment per dotar de més recursos a Urbanisme per fer diferents estudis i projectes de via pública i de retirada de l'amiant. El punt es va aprovar amb el vot a favor del grup socialista i l'abstenció de la resta de grups.

El grup de Ciutadans va presentar una moció per formar part de la xarxa de ciutats amigables amb les persones grans. El regidor Juan José Barcala va explicar que cal millorar les condicions de vida de la població més gran i que més de 200 ciutats ja formen part d'aquesta xarxa.

El regidor socialista Antonio García va agrair a l'equip de Ciutadans aquesta moció i la col·laboració en la seva redacció. A l'hora de la votació, es va aprovar per unanimitat.

El regidor Roberto Castillo va presentar la moció d'ERC per demanar la cessió dels habitatges de la SAREB. Castillo va explicar que aquests habitatges anirien molt bé per disposar a Badia de llars assequibles i socials.

Amalia Frutos va afirmar que considerava “oportunista” la presentació d'aquesta moció.

Nerea García es va mostrar preocupada per la problemàtica de l'habitatge, ja que Badia no disposa d'habitatges disponibles per a casos d'emergència social i va indicar que seria una gran oportunitat per a la ciutat.

Rafael Moya va agrair Roberto Castillo la seva col·laboració i va anunciar que el grup socialista donaria suport a la moció, que es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, excepte Ciutadans, que es va abstenir.

A continuació es va presentar una moció contra la bretxa salarial que es va aprovar per unanimitat.

Totes Fem Badia van presentar la moció en suport a la creació de la institució Defensor o defensora de les generacions futures. Nerea García va explicar que és una proposta que neix de la ciutadania i que “és un imperatiu democràtic que tenim”.

La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, excepte Ciutadans, que s'hi van abstenir.

La següent moció, de Totes Fem Badia, reclamava l'obertura d'espais de negociació entre el Departament d'Educació i la comunitat educativa per tal d'assolir consensos. En aquest sentit, la moció demanava instar a Educació a l'aplicació d'una moratòria d'un any a la proposta de reorganització del calendari escolar. La moció es va aprovar amb el vot positiu de tots els grups, excepte ERC, que s'hi va abstenir.

Tal com s'havia aprovat al principi del ple, es va sotmetre a votació per urgència l'aprovació del conveni administratiu de col·laboració amb l'empresa Agbar per a la cessió d´ús d'un espai de l'Ajuntament perquè pogués donar servei d'atenció presencial a la població. Es va aprovar per unanimitat.

El següent punt presentat per urgència era la moció de Totes Fem Badia de suport a la resolució del conflicte del Sàhara. Nerea García va fonamentar la moció en la necessitat de posicionar-se a favor del dret d'autodeterminació i alliberament respecte al control del Marroc. El regidor socialista Josep Martínez va indicar que el seu grup s'abstindria per aconseguir que s'aprovés la moció, com així va ser, amb el vot favorable de tots els grups, excepte el grup socialista, que es va abstenir.

En el torn de precs i preguntes, Roberto Castillo va preguntar si es donava per fet que el compromís per a la continuació de la rehabilitació dels balcons serà efectiu. També es va interessar per saber si el cost de la posada en marxa del club de boxa va ser a càrrec del mateix club i va demanar que s'estudiés la viabilitat dels col·legis abandonats per a la seva utilització a posteriori.

Amalia Frutos va denunciar les condicions de la nau que fa servir l'empresa de neteja i que, segons va comentar, representava un perill per a les persones que hi treballen. També es va preguntar si es retirarien tots els bancs de Badia i va demanar que es fes un ús més ferm de la normativa, si la gent que els fa servir provoquen molèsties.

L'alcaldessa va explicar que l'anunci de rehabilitació dels edificis d'estrella i lineals va ser un anunci de la consellera Violant Cervera i que l'Ajuntament ha demanat que l'Agència de l'Habitatge faci arribar els requisits necessaris.

Respecte a la retirada de bancs, Josep Martínez va explicar que es retiren si hi ha una petició prèvia d'una comunitat de veïns.

Rafael Moya va indicar que, a la sala que acull el club de boxa l'Ajuntament ha fet una intervenció per habilitar l'espai per a la realització de tota mena d'activitats. La resta d'actuacions van anar a càrrec del club.

Finalment, la regidora socialista Encarna Rodrigo va explicar que un dels requisits per l´ús de la sala que fa servir l'empresa de neteja és la seva adequació. Com a Ajuntament, va dir, “vetllarem i farem mediació entre les persones treballadores i empresa perquè arribin a un acord”.

Publicat el 08.04.2022