www.badiadelvalles.cat
El Ple Municipal va aprovar per unanimitat, en la seva sessió de gener, el Pla d'Igualtat Comunitari de Badia del Vallès i la moció d'Alcaldia en defensa del servei de Correus a la ciutat. A la sessió també es van aprovar el Pla supramunicipal de la qualitat de l'aire i del Pla d'acció de qualitat acústica, entre altres temes.

Abans de començar el ple, l'alcaldessa, Eva Menor, va anunciar que les regidores Nerea Garcia i Montse Jiménez i el regidor Antonio García excusaven la seva presència. Es va votar incloure una moció en defensa del servei públic de Correus en l'ordre del dia, fet que es va aprovar per unanimitat.

El primer punt era l'aprovació de les actes de les sessions anteriors, i es va aprovar per assentiment.

A continuació, es va proposar convalidar el decret d'alcaldia de suspensió del contracte de servei de bar del Poliesportiu vell mentre durin les obres. El regidor socialista Rafael Moya va explicar que el servei es podria suspendre o resoldre i que es va decidir suspendre'l perquè pugui reprendre l'activitat, amb el temps pendent de contracte, quan es reobri la instal·lació. El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Aprovat per unanimitat el Pla d'Igualtat Comunitari de Badia del Vallès
El següent punt era sotmetre a votació l'aprovació del Pla d'Igualtat Comunitari de Badia. La regidora María José Granados va explicar que continuen els assassinats de dones per les seves parelles i exparelles i que Badia ha sofert un boicot constant de les accions de l’àrea d'Igualtat, i va indicar que no pot ser que una minoria intenti fer callar la majoria. Per aquests fets, va concloure, és molt important disposar d'una diagnosi per vetllar, planificar i organitzar accions a l’àrea d'Igualtat.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va felicitar totes les persones participants, i va destacar la gran feina feta.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos, també va felicitar tothom pel resultat d'una feina molt treballada.

La regidora de Totes Fem Badia Pilar Paz, va indicar que el procés havia estat llarg però positiu per la participació, i va destacar que Badia disposa d'una eina per aconseguir una ciutat més equitativa.

El punt es va aprovar per unanimitat.

A continuació es va sotmetre a votació l'expedient de modificació de crèdit 1/2022 per a un conveni amb la Universitat Autònoma per donar servei psicològic de gènere. Segons va explicar Rafael Moya, una persona treballadora ha reduït la seva jornada per conciliació i el conveni serà per oferir 10 hores d'atenció a la setmana a Badia. El regidor va destacar que aquesta modificació no afectarà les ajudes que es rebin.

Amalia Frutos va indicar que el vot del seu grup seria favorable, perquè es tracta d'un servei molt necessari. La regidora Pilar Paz va anunciar que el grup de Totes Fem Badia s'abstindria, esperant que l'externalització no afecti el servei.

El punt es va aprovar amb els vots favorables del grup Socialista i Ciutadans, i l'abstenció d'ERC i Totes Fem Badia.

El següent punt era el canvi de denominació del servei de serveis optomètrics, per suport a persones amb dificultats per a l'accés. Es va aprovar per unanimitat.

Aprovació del Pla supramunicipal de qualitat de l'aire i del Pla d'acció de qualitat acústica
A continuació es va sotmetre a votació l'aprovació inicial del Pla supramunicipal de qualitat de l'aire. La regidora Encarna Rodrigo va explicar que el pla és idoni per planificar l'estratègia i els objectius de millora per a la recuperació de la qualitat atmosfèrica. La intenció és reduir el 10% les emissions el 2025 i un 30% el 2032, mitjançant accions de divulgació i sensibilització de la ciutadania. El pla es va aprovar per unanimitat.

També es va sotmetre a votació l'aprovació inicial del Pla d'acció de qualitat acústica de Badia del Vallès. La regidora Rodrigo va explicar que l'objectiu és recuperar la qualitat acústica, reduir la contaminació acústica i donar compliment a la normativa vigent.

Amalia Frutos va fer notar que no havia trobat el cost del pla. La regidora de Totes Fem Badia Anna Luque va demanar que l'equip de govern faci tot el possible perquè es dugui a terme.

L'alcaldessa va respondre que, tot i que hi havia indicats alguns aspectes sobre la quantificació econòmica, prenien nota del prec.

El punt es va aprovar amb els vots favorables de totes les formacions polítiques, excepte Ciutadans, que es van abstenir.

Rebutjada la moció de Ciutadans per suspendre l'impost sobre el CO2
El següent punt era la moció de Ciutadans respecte a la suspensió de l'impost sobre el CO2. El regidor d'aquesta formació Juan José Barcala va demanar que es deixés sense efecte aquest impost i que es torni d'ofici les quantitats, amb els interessos aplicables. Barcala va denunciar que l'impost està malt dissenyat, ja que ni es progressiu, ni equitatiu, ni just i no incentiva que es contamini menys.

El regidor Roberto Castillo va respondre que l'impost segueix les recomanacions de l'OCDE i de la Comissió Europea.

El regidor de Totes Fem Badia José López Queiros va criticar que la moció estava plena d'errades conceptuals i va destacar que els impostos són un bon instrument de justícia social.

Rafael Moya va respondre que l'impost sí que és progressiu, perquè un vehicle que contamina més paga més, i va defensar que s'apliquin impostos perquè és la forma de finançar els serveis. També va demanar que la Generalitat faci els deures.

L'alcaldessa va concloure dient que celebrava aquest sistema impositiu per reduir la contaminació i va afirmar que “tenir cotxe no és un dret; la mobilitat, sí”.

A l'hora de la votació, tots els grups polítics excepte Ciutadans van votar en contra, així que el ple va rebutjar la moció.

Aprovada per unanimitat la moció d'Alcaldia sobre el servei de Correus
El següent punt era una moció d'Alcaldia en defensa del servei públic de Correus i per demanar la marxa enrere del trasllat del servei de distribució a Barberà del Vallès.

El regidor del grup Socialista Josep Martínez va explicar que l'objectiu de la moció era doble, no només defensar els drets dels treballadors i treballadores, sinó assegurar també la qualitat del servei. Martínez va ampliar la informació indicant que l'equip de Govern s'havia reunit amb els sindicats UGT i CCOO i amb els responsables de Correus. També es va proposar participar en la convocatòria de concentració de l'endemà davant de l'oficina de Correus.

Roberto Castillo va recriminar que la moció no es presentés abans.

Amalia Frutos va indicar que “no tenim clar perquè volen tancar el servei de distribució a Badia, si el servei que ofereix és bo”.

Anna Luque va indicar que el vot del seu grup seria favorable perquè “veiem imprescindible que no es perdin llocs de treball”.

Eva Menor va ironitzar respecte al comentari del representant d'ERC i va felicitar-lo, per la seva “descaradura quan el seu grup votarà en contra de la reforma laboral pactada” i va assegurar que el regidor d'ERC havia mentit quan afirmava que “sabent la situació, no s'ha fet res”. Menor va indicar que quan l'equip de Govern va tenir confirmació de la situació, va demanar reunió amb els responsables.

A l'hora de la votació, la proposta es va aprovar per unanimitat.

A continuació, es va obrir el torn de precs i preguntes.

Amalia Frutos va preguntar sobre l'enquesta per a la remodelació de la plaça de l'Ajuntament.

Anna Luque va voler saber si les obres al Poliesportiu vell afectarien els horaris de futbol i si s'ha pensat alguna acció per donar servei. També va preguntar sobre la neteja de les grades, perquè hi havien queixes sobre la brutícia i va voler conèixer si el servei de neteja era responsabilitat de l'entitat de futbol o de l'Ajuntament. Finalment, va demanar informació sobre el ring de boxa que s'està instal·lant al Poliesportiu.

Rafael Moya va explicar que l'enquesta de la plaça Major obeïa a una subvenció de la Diputació per dur a terme un projecte d'estudi i un procés participatiu i va indicar que no és una intervenció que s'hagi de fer aviat, ja que, com a totes les obres, primer cal pensar i planificar i, després, executar.

Josep Martínez va comentar que s'ha reprogramat la neteja de les grades, i que no hi havia previsió d'altres opcions mentre durin les obres. Pel que fa al ring, va dir que forma part de la gran aposta per rehabilitar aquest espai. Va explicar que van rebre la petició d'una entitat de boxa i que serà un servei més, que permetrà aconseguir més persones sòcies i més recaptació. També va indicar que continuaràn rehabilitant tots els espais que queden pendents “per tornar al Poliesportiu vell de tota la vida, que sigui una referència a la comarca”.

Publicat el 04.02.2022